Bani pe Net

Cat de rentabil este sa investesti in Bitcoin daca nu ai experienta

Cat de rentabil este sa investesti in Bitcoin daca nu ai experienta

Desi nu se cunosc multe despre cine a lansat moneda Bitcoin cu aproximativ 9 ani in urma (in anul 2009), despre aceasta se spune ca este un este un experiment economic si social. Satoshi Nakamoto este un pseudonim a carei identitate reala poate fi reprezentata de o companie, universitate, unul sau mai multi programatori – concret, niciuna dintre presupuneri nu poate fi sustinuta, avand in vedere ca nu s-a dorit acest lucru si lipseste transparenta identitatii. Satoshi Nakamoto nu a oferit niciun tip de informatii care ar fi putut sa duca la dezvaluirea identitatii sale, de astfel, nici macar nu le-a propus celor atrasi de mirajul Bitcoin sa investeasca in vreun tip de afacere.

Cel mai probabil, Satoshi Nakamoto si-a ascuns identitatea reala din motive simplu de inteles: a instalat pe piata o moneda emisa de un protocol, ori monedele sunt emise de bancile centrale ale statelor lumii; nu ii era foarte clar cate persoane vor fi interesate de Bitcoin si nici macar cum sa guverneze comunitatea care va fi atrasa de moneda; de asemenea, nu putea sa stie ce reactie vor avea autoritatile la impactul unei monede care are acel potential de a le disturba activitatile – Satoshi Nakamoto nu putea sa stie care ar fi putut fi reactia autoritatilor puse in fata unei situatii pe care nu o puteau controla, puteau sa incerce sa o contracareze si daca da, cum? La toate acestea se mai adauga provocarea pe care le-a facut-o Satoshi Nakamoto prin Bitcoin celor mai puternice institutii din economia globala si faptul ca natura monedei este descentralizata.

Toate aceste motive sustin decizia lui Satoshi Nakamoto de a ramane o identitate anonima, pentru siguranta sa, dar si pentru reusita experimentului. De astfel, Nakamoto s-a si retras din comunitatea Bitcoin, pentru a le permite celor implicati sa creeze o proprie guvernare, fara sa mai existe un mediator.

Cum nu exista un mediator central, iar tu cel care investesti esti propria banca, daca nu intelegi politica monedei, daca nu stii sa gestionezi sistemul sau daca iti pierzi parola, cine este vinovat? Poti trage pe cineva la raspundere? Nu!

Ce trebuie sa stii despre Bitcoin

Registru global de tranzactii criptografice, sistemul Bitcoin trebuie ca mai intai sa fie inteles si de-abia ulterior poti sa investesti. Registrul global este similar unui registru contabil in care orice tranzactie faci este o tranzactie bitcoin (x ii trimite lui y suma de n bitcoin). Toate paginile registrului global formeaza un bloc in care sunt inscrise aproximativ 2.000 tranzactii, aceste pagini fiind legate intre ele criptografic. Cum nu exista un singur bloc, toate blocurile formeaza o inlantuire – blockchain (baza de date).

Bitcoin Miner este contabilul care valideaza si semneaza integritatea registrului global. Daca o tranzactie dintr-un bloc este modificata, se vor invalida toate celelalte tranzactii din blocurile urmatoare. Pe de alta parte, orice tranzactie realizata va ramane intotdeauna in blockchain, fara sa mai poata fi stearsa sau modificata vreodata.

Baza de date cu tranzactii Bitcoin este caracterizata de transparenta, fiind publica, globala, imutabila si descentralizata. Transparenta – pentru ca se poate verifica chiar si prima tranzactie (din 2009) – expeditor, destinatar sau suma care a fost trimisa. Publica – pentru ca oricine poate sa detina o copie a bazei de date (blockchain). Globala – pentru ca pe numeroase calculatoare din toata lumea se afla copii blockchain. Imutabila – pentru ca odata adaugata in bloc, o tranzactie nu poate fi modificata, stearsa sau anulata. Descentralizata – pentru ca nu exista intermediari, un mediator central care sa aprobe tranzactii sau sa garanteze pentru Bitcoin.

Tranzactiile Bitcoin sunt realizate prin aplicatia Wallet. Diviziunea Bitcoin este satoshi – 1 Bitcoin = 0.000000000000000001. BTC este prescurtarea monedei. Similar aurului, moneda Bitcoin este limitata, nefiind posibil sa se creeze mai mult de 21.000.000 monede.

Bitcoin se poate procura prin:

– Minerit – un proces foarte dificil si costisitor care presupune validarea unor tranzactii noi intr-un nou bloc si adaugarea acestora in blockchainul care exista.
– Primirea Bitcoin sau satoshi de la o alta persoana care detine monedele.
– Cumparare de pe o platforma de tranzactionare – pot fi: coinbase.com, bitstamp.net, bittrex.com s.a.m.d.

Avantajele care te-ar putea convinge sa investesti in Bitcoin:

Vei beneficia de libertatea platilor
Poti sa trimiti si sa primesti oricand si oriunde in lume orice suma de bani. Tranzactionarea cu Bitcoin nu se realizeaza in functie de un anumit program orar al vreunei institutii si nu este limitata de vreun interval orar.

Taxele foarte mici
Pentru platile Bitcoin se percep taxe foarte mici in cazurile in care se doreste priorizarea tranzactiei sau deloc. Schimbarea Bitcoin in moneda fiat de catre comercianti este asistata de procesatori comerciali si implica o taxa mica – mai mica prin comparatie cu taxele Paypal, de exemplu.

Riscuri mici pentru comercianti
Avand in vedere ca tranzactiile Bitcoin sunt sigure si ireversibile si nici nu contin informatiile personale ale clientului, comerciantul va fi protejat de frauda. De asemenea, acestia isi pot extinde activitatile pe piete noi pe care cardurile de credit nu exista sau ratele de frauda sunt inadmisibil de ridicate. Concret, avantajele constau in taxe si costuri administrative mici si piete cu mult mai extinse.

Securitate si control
Cei care fac tranzactii cu Bitcoin, detin controlul total al acestora si nu se vor confrunta cu taxe sau plati nedorite sau ascunse. Nefiind necesare informatii personale pentru tranzactii, beneficiaza de protectie impotriva furtului de identitate. Banii pot fi protejati si prin prin backup si criptare.

Transparent si neutru
Fiind sigur din punct de vedere criptografic, nimeni nu poate sa controleze sau sa manipuleze protocolul Bitcoin. Orice informatie cu privire la masa monetara a Bitcoin poate fi verificata oricand de catre oricine. Nici un individ sau organizatie nu poate controla sau manipula protocolul Bitcoin deoarece este sigur din punct de vedere criptografic.

Comoditate
Pentru o tranzactie Bitcoin este suficienta doar conexiunea la internet, nefiind necesar un intermediar care sa o aprobe.

Cati bani ai putea sa castigi din tranzactiile Bitcoin?

Mai mult sau mai putin, cert este ca nu trebuie sa pleci de la premiza ca te vei imbogati. Nici Bitcoin si nicio alta tehnologie emergenta nu te va ajuta sa castigi sume mari de bani, atat timp cat nu intelegi foarte bine despre ce este vorba. De astfel, ar trebui sa privesti cu foarte multa atentie subiectul, ca pe orice alt lucru care suna foarte bine pentru a avea incredere si, in plus, nu tine cont de nicio regula economica de baza.

Fireste, Bitcoin este un sistem inovativ aflat in continuu expansiune, dar similar oricarei oportunitati implica si riscuri. Exista vreo garantie ca va creste in perioada urmatoare? Nu! Este o intrebare pe care nu trebuie sa o ignori, pentru a decide daca esti pregatit sa iti asumi riscuri sau nu. Pe de alta parte, nu vei putea sa investesti nici timp si nici resurse daca nu ai nici cea mai mica legatura cu antreprenoriatul.

Atat mineritul, speculatiile financiare sau initierea unei afaceri, au in comun competitivitatea si faptul ca nu pot sa garanteze profitul. Cu toate acestea, daca ai decis sa incerci, nu incepe pana nu evaluezi ce costuri implica si care sunt riscurile unui astfel de proiect. In plus, ai in vedere si dezavantajele pe care moneda le are: grad de acceptare, volatilitate, faptul ca Bitcoin se afla inca in stadiul beta de dezvoltare.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

To Top

Un truc online pentru a castiga sume imense

Citeste articolul urmator
close-link